Kraj i sektor jako czynniki kształtujące rynkowe stopy zwrotu w świetle przeglądu badań - Koralun-Bereźnicka, Julia (Country and Industry as Determinants of Stock Returns - Research Review, 2009)
Za główny cel opracowania przyjęto przegląd przeprowadzonych dotychczas badań pod kątem oceny relatywnej ważności kraju i sektora jako czynników kształtujących rynkowe stopy zwrotu. Porównanie tych dwóch efektów jest istotne przede wszystkim z punktu widzenia efektywności dywersyfikacji inwestycji. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 466-473