Procedura budżetowa w Stanach Zjednoczonych Ameryki - Kowalik, Paweł (Budged Process in the United States of America, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie procedury budżetowej w państwie federalnym na przykładzie Stanów Zjednoczonych Ameryki, określenie, czy proces ten jest długi i skomplikowany, wskazanie, jakie kroki zostały podjęte w celu wzmocnienia dyscypliny budżetowej oraz ogólne porównanie go z procedurą budżetową w Polsce. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 48, s. 483-495