Prognozowalność premii akcyjnej w warunkach adaptacyjnego uczenia się - Acedański, Jan (Equity Premium Predictability under Adaptive Learning, 2009)
Celem pracy było pokazanie, że niewielkie odstępstwa od założenia o racjonalnych oczekiwaniach mogą prowadzić do prognozowalności premii akcyjnej. Do tego celu wykorzystano standardowy model Jermanna, w którym przy wyznaczaniu cen akcji koncepcję racjonalnych oczekiwań zastąpiono założeniem o adaptacyjnym uczeniu się (adaptive learning). Jego istotą jest to, że jednostki nie znają dokładnie mechanizmu kształtowania się cen akcji, ale uczą się go na podstawie wcześniejszych doświadczeń. W drugim punkcie artykułu omówiono związki przedstawionych badań z literaturą światową. Trzeci zawierał opisy modelu Jermanna oraz sposób doboru wartości parametrów. W czwartej części przedstawiono sposób wyznaczania cen akcji w przypadku racjonalnych oczekiwań i adaptacyjnego uczenia się. W kolejnej części zawarto wyniki badań prognozowalności premii akcyjnej w modelu RE oraz AL. Pokazano tam również dekompozycję współczynnika korelacji między premią akcyjną a wskaźnikiem DP wskazującą na przyczynę prognozowalności w modelu AL. W ostatnim punkcie podsumowano pracę. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 15-24