Analiza porównawcza wybranych parametrów demograficznych w aspekcie ubezpieczeń społecznych dla Polski i Litwy - Balcerowicz-Szkutnik, Maria; Szkutnik, Włodzimierz (Comparative Analysis of Chosen Demographic Parameters in the Aspect of Social Insurance for Poland and Lithuania, 2009)
Polska należy do grupy państwa o najniższym stażu unijnym, dlatego dla autorów interesujące było przeprowadzenie analizy porównawczej dynamiki zmian ryzyka demograficznego oraz ustalenie istotności jego wpływu na ubezpieczenia społeczne. Szczegółowe analizy porównawcze przeprowadzili autorzy dla Polski i Litwy. Poprzedzili jej jednak krótkim omówieniem funkcjonującego na Litwie systemu ubezpieczeń społecznych. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 25-37