Zarządzanie kosztami a zarządzanie wartością zakładu ubezpieczeń - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (Value Based Management and Cost Management in Insurance Company, 2009)
Przedmiotem artykułu nie była bezpośrednio problematyka związana z zarządzaniem wartością zakładu ubezpieczeń. Punktem wyjścia był proces zarządzania kosztami i relacje między nim a kreowaniem wartości dla właścicieli ubezpieczyciela. Głównym zadaniem była zatem identyfikacja relacji między tymi dwoma obszarami oraz wpływ decyzji w zakresie kosztów na wartość zakładu ubezpieczeń. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 54-61