Teoretyczne aspekty płynności jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych - Dawidowicz, Dawid (Theoretical Aspects of Liquidity of Investment Funds Units, 2009)
Artykuł ma charakter teoretyczny i dyskusyjny. Jego celem było zaproponowanie instrumentu finansowego, który skutecznie przeciwdziałałby "kryzysom" na rynku funduszy inwestycyjnych związanym z mogącą wystąpić sytuacją wstrzymania sprzedaży/odkupywania jednostek uczestnictwa przez fundusze inwestycyjne. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 77-85