Analiza ryzyka na dobowo-godzinnych rynkach obrotu energią elektryczną w Polsce - Ganczarek-Gamrot, Alicja (Risk Analysis on the Whole -Day Electric Energy Market in Poland, 2009)
Głównym celem autorki była aplikacja modeli wielowymiarowych z autokorelacją do analizy ryzyka na rynku energii elektrycznej w Polsce. W tym celu wykorzystała wielowymiarowe autoregresyjne modele szeregów czasowych z podziałem na modele liniowe oraz nieliniowe wielowymiarowe modele klasy GARCH. Do pomiaru ryzyka wykorzystała kwantylową miarę zagrożenia Value-at-Risk szacowaną na podstawie autoregresyjnych modeli szeregów czasowych z dobowo-godzinnych rynków energii elektrycznej. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 86-94