Produkty strukuryzowane jako składnik portfela inwestycyjnego - Kolman, Paweł (Structured Products as a Component of Investment Portfolio, 2009)
W ostatnich dziesięciu latach znacznie wzrosło zainteresowanie inwestorów produktami strukturyzowanymi. W większości przypadków przedstawia się je jako instrument który może zdywersyfikować tradycyjny portfel inwestycyjny. Celem artykułu było zbadanie, czy inwestowanie w indeksy odzwierciedlające różne aktywa, w szczególności inwestycje alternatywne (najczęściej wykorzystywana grupa instrumentów bazowych w produktach strukturyzowanych), umożliwia inwestorowi dywersyfikację tradycyjnego portfela inwestycyjnego. (wstęp)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 166-173