Efekt sektorowy w wynikach finansowych przedsiębiorstw w wybranych krajach Unii Europejskiej na podstawie analizy skupień - Koralun-Bereźnicka, Julia (Industry Effect in Financial Ratios of Enterprises in Selected European Union Countries through Cluster Analysis, 2009)
Celem podjętych w artykule badań było przeprowadzenie porównawczej analizy skupień wybranych krajów Unii Europejskiej w sektorach gospodarczych. Przedmiotem porównań było ukształtowanie skupień krajów pod względem zarówno ich liczby, liczebności, jak i wewnętrznej struktury. W konsekwencji tematem zainteresowania były również identyfikacja cech charakterystycznych powstałych skupień. Analiza ta, miała na celu wykrycie efektu sektorowego, a także efektu kraju jako czynników oddziałujących na wskaźniki finansowe przedsiębiorstw. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 174-185