Hierarchizowana sekurytyzacja kredytowa na przykładzie transakcji CLO - Lawędziak, Bartosz (Hierarchical Credit Securitization Based on CLO Transaction, 2009)
W artykule przedstawiono metodę szacowania struktury terminowej niewykonywania zobowiązań oraz wyceny hierarchizowanych roszczeń z tytułu zadłużeń wrażliwych na niewykonanie zobowiązań dla sekurytyzacji opartej na instrumentach CLO (Collateralized Loan Obligations - CLO) z wykorzystaniem kaskadowania strat. Model ewaluacji określa, w jaki sposób podział strat między emitentami i inwestorami przez hierarchizację wpływa na sposób, w jaki sekurytyzacja przenosi sekurytyzowane zagrożenie z tytułu ryzyka kredytowego na ryzyko inwestycyjne wspomagane dźwignią wyemitowanych transzy. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 258-265