Ocena możliwości zastosowania strategii hedgingowych na polskim rynku giełdowym - Łobodziński, Emil (Assessment of Opportunities for the Hedge Fund Strategies Application in the Polish Financial Market, 2009)
Celem opracowania była próba odpowiedzi na pytanie, czy i ewentualnie jakie strategie hedgingowe stosowane na rynkach zagranicznych mogą zaistnieć na rynku polskim. W badaniu uwzględnione zostały tylko te strategie, które nie mają charakteru globalnego, tzn., mogą być zastosowane na rynku jednego państwa. Pozowali to na określenie stopnia rozwoju polskiego rynku kapitałowego oraz wskazanie, w którym kierunku powinien rozwijać się on rozwijać. W artykule przedstawiono strategie hedgingowe, a następnie warunki ich stosowania oraz to, czy i w jakim zakresie są one spełnione na rynku polskim. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 266-276