Ubezpieczenia indeksowe w rolnictwie - wprowadzenie do problematyki - Łyskawa, Krzysztof; Zimowski, Marcin (Index Insurance in Agriculture, 2009)
W artykule przedstawiono ubezpieczenia oparte na indeksie, jako alternatywny instrument w zarządzaniu ryzykiem w rolnictwie, zwłaszcza w odniesieniu do zagrożenia suszą w Polsce. Porównane zostały tradycyjne produkty ubezpieczeniowe i rozwiązania oparte na indeksach. W końcowej części przedstawiono rolę produktów indeksowych w walce z ubóstwem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 285-292