Wykorzystanie modelu KMV do oceny ryzyka niewypłacalności na przykładzie spółek notowanych na GPW w Warszawie - Majewska, Agnieszka (Using KMV Model to Credit Risk Analysis on the Example of Companies Quoted on the Warsaw Stock Exchange, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji pomiaru ryzyka kredytowego opartej na wycenie opcji. Została ona zaproponowana przez Roberta Mertona i należy do grupy modeli strukturalnych bazujących na analizowaniu struktury finansowej podmiotów gospodarczych. Podejście Mertona w praktyce określane jest jako model KMV. W modelu tym zakłada się, że wartość przedsiębiorstwa może być modelowana jako opcja kupna, dla której instrumentem bazowym jest wartość rynkowa aktywów spółki, natomiast cenę wykonania stanowią zobowiązania spółki w momencie ich wymagalności. Badanie empiryczne przeprowadzone zostanie na podstawie wybranych spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 293-301