Analiza demograficznych i społecznych czynników wpływających na decyzje inwestora giełdowego - wyniki badań ankietowych - Majewski, Sebastian (Demographic and Social Factors' Analysis Influencing the Decisions of Stock Exchange Investor - the Results of Questionnaire Survey, 2009)
Celem artykułu jest próba zidentyfikowania czynników, które mogą decydować o sposobie podejmowania decyzji inwestycyjnych. Badanie zostanie oparte na sondażu powstałym na podstawie badania ankietowego przeprowadzonego na inwestorach giełdowych. W analizie szczególna uwaga zostanie poświęcona próbie odkrycia wpływu płci inwestora, jego wieku, stażu w grze giełdowej oraz profilu wykształcenia na sposób podejmowania decyzji inwestycyjnych. Niezwykle trudno jest zmierzyć wpływ czynników o charakterze jakościowym na proces podejmowania decyzji inwestycyjnych, można natomiast spróbować zmierzyć jego efekty, których realnym wymiarem jest zachowanie uczestników gry giełdowej. Powodem wyszczególnienia wymienionych czynników jest fakt, iż wcześniej prowadzone badania stwierdziły istotność wymienionych cech, choć konstrukcja ankiety nie wykluczała wystąpienia związków między innymi cechami. Jak już wspomniano, jest to drugie badanie prowadzone w ten sposób, które objęło kolejną grupę inwestorów. Pierwsze badanie przeprowadzono w roku 2007 i objęło ono grupę 100 inwestorów, których można określić jako "nastawionych na wzrosty". (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 310-317