Awersja do ryzyka i hazardu jako czynniki różnicujące graczy giełdowych - Majewski, Sebastian (The Risk Aversion and Hazard as Factors of Classification of Stock Exchange Investors, 2009)
W pracy zostanie omówiona część ludzkich postaw związana z poddawaniem się ryzyku bądź jego unikaniem. Poprzez analizę zachowań graczy uczestniczących w wirtualnej grze giełdowej zostanie ukazany naturalny człowiekowi strach przed stratą i poszukiwanie ryzyka. Weryfikacja dokonana za pomocą eksperymentu pozwoli na stwierdzenie, czy w swojej awersji do ryzyka człowiek jest konsekwentny, czy też zmienia zasady swojej gry. W badaniu dokonana zostanie analiza 95 portfeli papierów wartościowych, graczy „wirtualnej gry giełdowej". Będzie to podstawą dokonania klasyfikacji graczy przy wykorzystaniu metody k-średnich oraz metody naiwnej, a następnie zbadana zostanie jednorodność otrzymanych grup. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 318-326