Diagnoza stanu i możliwości rozwoju rynku OFE w Polsce - Obidziński, Piotr (Diagnosis of the State and Opportunities for the Development of Open Pension Funds (OPF) in Poland, 2009)
Artykuł ten stanowi efekt wielu dyskusji i obrad na temat rynku OFE w Polsce, które miały miejsce podczas Forum Ekonomicznego w Toruniu w 2008 roku. Jest to czas bezpośrednio poprzedzający pierwsze uruchomienie emerytur. Jednocześnie, wciąż nie ma przepisów prawnych i istnieje wiele obaw co do przyszłości środków utrzymywanych w OFE. Celem niniejszego artykułu jest analiza, diagnoza i prognoza OFE na rynku funduszy w Polsce. W pracy ilościowe oceny dokonywane są w oparciu o wykorzystanie metod ilościowych (analiza statystyczna OFE na podstawie sprawozdań z polskiej Komisji Nadzoru Finansowego), natomiast oceny jakościowe są wynikiem rozważań specjalistów w tej dziedzinie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 352-361