Selected Problems of Actuarial Demography - Pacáková, Viera; Kubanová, Jana (Wybrane problemy demografii aktuarialnej, 2009)
Konstruowanie nowej tablicy życia w zakładzie ubezpieczeń na życie jest raczej skomplikowanym procesem. Podstawowym problemem jest takie dostosowanie zaobserwowanych stóp śmiertelności, aby uzyskać wartości wygładzone i malejące będące trafnymi estymatorami śmiertelności. Procedura dostosowania, która zarówno redukuje błędy losowe w zaobserwowanych stopach, jak i je wygładza, nazywana jest stopniowaniem. Artykuł opisuje i prezentuje zastosowanie metody stopniowania opartej na obserwowanych danych śmiertelności z wykorzystaniem Excela i pakietu statystycznego Statgraphics Centurion XV. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 370-377