Systemy emerytalne w Europie - Rumunia - Poteraj, Jarosław (Pension Systems in Europe -Romania, 2009)
W artykule zawarto następujące kwestie: l ) rozwój historyczny systemu emerytalnego w Rumunii, 2) stan obecny systemu emerytalnego w Rumunii oraz 3) wyzwania i przewidywane zmiany w systemie emerytalnym w analizowanym kraju. W podsumowaniu autor stwierdza, że obecnie trudno wskazać w rumuńskim systemie emerytalnym elementy warte powielenia w porównaniach międzynarodowych.(fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 394-403