Zastosowanie kolektywnego modelu ryzyka oraz modelu GLM do kalkulacji rezerwy szkodowej - Tomaszewska, Dominika (Implementation of Collective Risk Model and Generalized Linear Model for a Loss Reserve Calculation, 2009)
Kalkulacja rezerwy może się odbywać na podstawie klasycznego modelu kolektywnego ryzyka przy dodatkowych założeniach, że zgromadzone dane są realizacjami zmiennych losowych, które mogą być opisane za pomocą modelu GLM. Obszerność opisu zastosowania modeli jest powodem ograniczenia pracy do przedstawienia kalkulacji wartości oczekiwanej przyszłych odszkodowań. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 452-460