Metody taryfikacji na przykładzie ubezpieczeń komunikacyjnych - Wolny-Dominiak, Alicja (Rating Systems for Setting Fair Premiums - Automobile Insurance Example, 2009)
W pracy rozpatrywane są statystyczne metody taryfikacji a priori z grupy procedur zwanych ogólnie procedurą minimalnego obciążenia (minimum bias procedure - MBP). W celu optymalnego wyboru poziomu wszystkich składowych w procesie taryfikacji a priori, w pracy zaproponowana została procedura bazująca na symulacji Monte Carlo analizująca zmiany przebiegu szkodowości w przypadku wystąpienia różnych rozkładów szkód. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 506-514