Wybór estymatora zmienności kapitału własnego a ocena prawdopodobieństwa niewypłacalności - Wójciak, Mirosław (Selection of Variability of Equity Capitals Estimator versus the Estimation of Probability of Default, 2009)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, jaki jest wpływ przyjętego estymatora zmienności kapitału własnego na otrzymane prawdopodobieństwa niewypłacalności. W pracy postawiono hipotezę, że zarówno wybór estymatora zmienności kapitału własnego, jak i długość okresu, z jakiego jest liczona, ma zasadniczy wpływ na otrzymane prawdopodobieństwa niewypłacalności. W tekście krótko opisano model MKMV wraz z wykorzystaną w analizie modyfikacją Byströma oraz zastosowane estymatory zmienności kapitału własnego. W punkcie czwartym zawarto wyniki przeprowadzonego eksperymentu. Dane potrzebne do analizy pozyskano ze strony internetowej www.parkiet.com oraz z serwisu Notoria, a obliczenia wykonano w Matlabie i w programie OxMetrics. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 515-524