Timing - metody pomiaru i empiryczna weryfikacja na przykładzie polskich funduszy inwestycyjnych - Zamojska, Anna (Timing - Measurement Methods and Empirical Application on the Example of Polish Investment Funds, 2009)
Analiza wyczucia rynku (timing) jest metodą dekompozycji wyniku inwestycyjnego, stosowaną do oceny talentu inwestora w zakresie określania właściwego momentu zakupu lub sprzedaży walorów. Celem artykułu było przedstawienie dwóch podstawowych modeli wykorzystywanych do mierzenia wyczucia rynku na przykładzie funduszy inwestycyjnych funkcjonujących na polskim rynku kapitałowym. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 525-532