Kluczowe aspekty wyceny przedsiębiorstw za pomocą metody skorygowanych aktywów netto - Zarzecki, Dariusz (Key Aspects of Application of the Net Asset Value Method (NAV) in a Valuation of Enterprises, 2009)
Metoda wartości skorygowanych aktywów netto należy do najpopularniejszych metod wyceny przedsiębiorstw. Jest to równocześnie najczęściej stosowana metoda majątkowa. W literaturze przedmiotu i praktyce wyceny istnieje duże zróżnicowanie w zakresie nazewnictwa i kwalifikowania poszczególnych metod i ich wariantów. Metoda wartości aktywów netto jest dobrą egzemplifikacją tej sytuacji. Punktem wyjścia w szacowaniu wartości aktywów netto jest zawsze bilans przedsiębiorstwa sporządzony na dzień wyceny lub na dzień możliwie najbliższy dacie wyceny (nie może to być jednak dzień po dacie wyceny). Na podstawie bilansu możemy uzyskać pierwszy szacunek wartość aktywów netto, a mianowicie wartość księgową majątku netto. Można więc przyjąć, że wartość księgowa majątku netto jest najprostszym, bo niewymagającym praktycznie żadnych dodatkowych czynności, wariantem zastosowania metody aktywów netto w wycenie. W dalszej części tekstu przedstawiono prosty zalety i wady metody wartości księgowej. (wstęp)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 533-555