Ryzyko finansowania działalności organizacji gospodarczej zadłużeniem długoterminowym - Zemke, Jerzy (Risk of Financing Economic Organisation Activity with Long -Term Debt Burden, 2009)
Hipotezą główną pracy jest identyfikacja skutków ryzyka finansowania działalności organizacji gospodarczej przez zmienne kontrolowane procesów zarządzania organizacją. Treść hipotezy głównej implikuje dwie kolejne; pierwsza, matematyczny model ryzyka, jest wektorem losowym, druga, statystyczne miary wektora losowego, stanowią fundament systemu pomiaru stanów ryzyka. (fragment wstępu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 556-568