Zastosowanie testów statystycznych do oceny wartości zabezpieczenia kredytów hipotecznych - Zielińska-Sitkiewicz, Monika (Statistical Methods Application for Mortgage Loans Collateral Valuation, 2009)
Autorka rozpoczęła od przedstawienia sytuacji na rynku finansowania nieruchomości na świecie i w Polsce oraz omówiła poziom zadłużenia hipotecznego Polaków. W dalszej części przedstawiła statystyczne metody określania wartości zabezpieczenia wierzytelności hipotecznych oraz szacowanie ryzyka dostosowania wysokości kredytu do jego zabezpieczenia. Zdaniem autorki, prezentowane metody analizy mają stanowić element ogólnej grupy metod zabezpieczających interes banku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 60, s. 569-582