Kryzys subprime na tle innych współczesnych kryzysów bankowych - Iwanicz-Drozdowska, Małgorzata (Subprime Crisis on the Background of Other Contemporary Banking Crises, 2009)
Artykuł jest poświęcony analizie kryzysu subprime, ze szczególnym uwzględnieniem faz kryzysu i jego głównych źródeł. Dokonano porównania przyczyn kryzysu subprime z przyczynami innych współczesnych kryzysów bankowych. Jak konkluduje autorka, zasadnicze przyczyny były takie same: brak odpowiedniej oceny zdolności kredytowej klientów, luki w regulacjach ostrożnościowych i tych z zakresu rachunkowości, a także sposób sprawowania nadzoru (szczególnie nad bankami inwestycyjnymi, cechującymi się wysoką dźwignią). Ponadto agencje ratingowe nieprawidłowo oceniały ryzyko CDO (collateralized debt obligations). Innowacje finansowe przyczyniły się do zaistnienia efektu zarażania, który okazał się bardzo silny na globalnym rynku finansowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 59-72
Keywords: kryzys finansowy; subprime; sekurytyzacja; agencje ratingowe