Zasady wykorzystywania zabezpieczeń w procesie tworzenia rezerw celowych w bankach w Polsce - Orzeszko, Teresa (Principles for Implementing Collaterals in the Process of Creating Specific Reserves in Banks in Poland, 2009)
Jednym z czynników mających istotny wpływ na wartość tworzonych i utrzymywanych przez banki rezerw celowych są zabezpieczenia przewidziane w prawie oraz zwyczajami przyjętymi w obrocie krajowym i zagranicznym, których banki mogą żądać od swoich klientów przed zawarciem lub w trakcie trwania umowy kredytowej. Celem artykułu jest analiza i prezentacja zasad wykorzystywania przyjętych przez banki zabezpieczeń w procesie tworzenia rezerw celowych. Zakres czasowy analizy obejmuje lata 1992--2008, a dokładniej okres od momentu nałożenia na banki w Polsce obowiązku tworzenia rezerw celowych, co nastąpiło w listopadzie 1992 r., do końca stycznia 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 84-93
Keywords: rezerwy celowe; zabezpieczenia