Międzynarodowe organizacje finansowe jako uczestnicy stosunków międzynarodowych - Wincewicz-Bosy, Marta (International Financial Organizations as Participants of the International Relations System, 2009)
Organizacje międzynarodowe to jedne z najdynamiczniej rozwijających się podmiotów systemu międzynarodowego. Celem artykułu jest identyfikacja pojęcia organizacji międzynarodowych, przedstawienie systematyki międzynarodowych organizacji finansowych oraz pokazanie ich wpływu na instytucjonalizację stosunków międzynarodowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 104-114
Keywords: organizacje międzynarodowe; stosunki międzynarodowe; międzynarodowe organizacje finansowe; instytucjonalizacja stosunków międzynarodowych