Identyfikacja parametrów porównawczych produktów strukturyzowanych oferowanych na rynku polskim - Janusz, Alicja (The Identification of Structured Products' Comparative Parameters Offered At Polish Market, 2009)
Celem artykułu jest identyfikacja i prezentacja parametrów porównawczych produktów strukturyzowanych oferowanych na rynku polskim. Znajomość tych parametrów może ułatwić inwestorowi dokonywanie porównań i podejmowanie bardziej świadomych wyborów inwestycyjnych. Ważne jest, aby inwestor był świadomy, w co inwestuje i od czego zależy jego ewentualny zysk. W artykule dokonano identyfikacji parametrów wykorzystywanych do oceny produktów strukturyzowanych w podziale na cztery kryteria: bezpieczeństwo, dostępność, zyskowność i płynność. Badania przeprowadzono na podstawie analizy warunków ofert produktów strukturyzowanych subskrybowanych przez instytucje finansowe w Polsce w okresie od stycznia do marca 2009 r. Źródłem wiedzy o oferowanych produktach były informacje zawarte na stronach internetowych emitentów oraz na portalu dotyczącym polskiego rynku produktów strukturyzowanych - http://www.structus.pl/.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 125-139
Keywords: produkty depozytowe; produkty strukturyzowane