Islamskie instytucje mikrofinansowe : rys statystyczny - Adamek, Jacek (Islamic Microfinancial Institutions : Statistical Outline, 2009)
Celem artykułu jest próba ukazania liczbowych charakterystyk islamskich instytucji finansowych działających na świecie. Prezentacji towarzyszy charakterystyka zagadnień dotyczących: popytu na usługi mikrofinansowe (w wymiarze zarówno globalnym, jak i definiowanym przez społeczność muzułmanów) oraz podaży występującej na rynku pośrednictwa mikrofinansowego (reprezentowanej przez podmioty mikrofinansowe i ich produkty). Za tezę opracowania przyjęto stwierdzenie, iż obserwowane ilościowe i jakościowe zmiany wśród islamskich instytucji mikrofinansowych stają się wypadkową m.in.: poziomu zasobności ogromnej rzeszy wyznawców islamu, dynamicznych zmian zachodzących na rynku usług mikrofinansowych i rozwoju idei tzw. finansów islamskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 151-164
Keywords: mikrofinanse; islam; islamskie podmioty mikrofinansowe