Oddziaływanie polityki rachunkowości na jakość sprawozdań finansowych - Zuchewicz, Joanna (The Influence of Accounting Policy on the Quality of Financial Statements, 2009)
Każda jednostka prowadząca działalność gospodarczą musi wyznaczyć sobie cel, do którego będzie konsekwentnie dążyć. Osiągnięcie celu funkcjonowania przedsiębiorstwa wymaga określenia polityki jednostki gospodarczej, na którą składa się wiele elementów, a wśród nich polityka (zasady) rachunkowości. W Polsce zagadnienia związane z przyjętą przez jednostkę polityką rachunkowości reguluje ustawa o rachunkowości oraz Międzynarodowy Standard Rachunkowości nr 8 "Zasady (polityka) rachunkowości, zmiany wartości szacunkowych i korygowanie błędów". Zgodnie z ustawą o rachunkowości przez przyjętą politykę rachunkowości rozumie się wybrane i stosowane przez jednostkę rozwiązania dopuszczone ustawą, w tym także określone w Międzynarodowych Standardach Rachunkowości (MSR), zapewniające wymaganą jakość sprawozdań finansowych. Jakość sprawozdań finansowych odzwierciedla się w prawidłowości, istotności, rzetelności i porównywalności dostarczanych przez nie informacji. Jednak zbyt duża dowolność w zakresie kreowania polityki rachunkowości przedsiębiorstwa oraz daleko idące uproszczenia przewidziane dla małych i średnich jednostek negatywnie wpływają na wartości poznawcze informacji generowanych przez system rachunkowości, zawartych w sprawozdaniach finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 243-254
Keywords: polityka rachunkowości; jakość sprawozdań finansowych; kreowanie polityki rachunkowości