Struktura kapitałowa przedsiębiorstwa a cele właścicieli na przykładzie polskich spółek giełdowych - Szczepaniak, Piotr (The Debts of an Enterprise and the Owners'aims (on the Example of Polish Stock Companies in Non-Financial Sectors), 2009)
Autor podjął próbę ustalenia zależności miedzy poziomem zadłużenia a osiąganiem celów właścicieli przedsiębiorstwa (rentowności, wartości, płynności). Na potrzeby analizy wykorzystano średnic dla całych sektorów wartości najbardziej popularnych wskaźników, mierzących poziom osiągnięcia wymienionych celów. Ostateczne wnioski z prowadzonych badań są takie, iż na bezpieczeństwo płynności finansowej (mierzone wskaźnikiem szybkiej płynności) poziom zadłużenia ma wyraźny, w większości przypadków bardzo silny wpływ (większe zadłużenie to gorszy wskaźnik szybkiej płynności). Podobnie silna odwrotna zależność występuje między zadłużeniem a rentownością kapitałów własnych. Nie zauważono natomiast zależności miedzy zadłużeniem a stopami zwrotu DRI i DCF.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 61, s. 271-280
Keywords: struktura kapitałowa przedsiębiorstwa; wartość przedsiębiorstwa; rentowność finansowa; płynność finansowa