Identyfikacja przyczyn wirtualizacji zarządzania projektami - Krzos, Grzegorz (Identifying the Causes of Project Management Visualization, 2009)
Jednym z celów prowadzonych badań było zidentyfikowanie przyczyn wirtualizacji zarządzania projektami. Dobór próby był celowy, w badaniach pilotażowych zidentyfikowano jednostki, w których występowały zespoły zarządzające projektami składające się z osób z różnych organizacji i z różnych miejscowości, a następnie przeprowadzono w ramach badania właściwego analizę każdego przypadku pod kątem identyfikacji przyczyn wirtualizacji. W każdym badanym projekcie wystąpiło zjawisko charakterystyczne dla procesu wirtualizacji organizacji projektowej. Za najistotniejsze przyczyny wirtualizacji zarządzania projektem uznano: organizację sieciową projektu, rozproszenie geograficzne członków zespołu projektowego, różne kompetencje i poziom wiedzy, doświadczenia członków zespołu projektowego, mało realistyczne harmonogramowanie projektów, optymalizację kosztów, internacjonalizację gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 9-17
Keywords: zarządzanie projektem; wirtualizacja zarządzania projektem; projekt