Kompetencje interkulturowe - perspektywa deskrypcyjna - Mróz, Joanna (Intercultural Competences - Descriptive Perspective, 2009)
Artykuł koncentruje się na problemie kompetencji interkulturowych, niezbędnych w pracy we współczesnych organizacjach. Początkowa część publikacji opisuje organizację wielokulturową oraz korzyści płynące z zarządzania kulturową różnorodnością. Następnie, po zdefiniowaniu pojęcia kompetencji, omówiono trzy modele kompetencji interkulturowych. W końcowej części artykułu poruszono problem kształtowania omawianych kompetencji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 113-120
Keywords: zarządzanie interkulturowe; kompetencje interkulturowe; organizacja wielokulturowa