Znaczenie menedżerów - ekspatriantów w korporacjach międzynarodowych i ich role w zarządzaniu filiami - Przytuła, Sylwia (The Meaning of Managers - Expatriates in International Corporations and Their Roles in Managing Subsidiaries, 2009)
Celem niniejszego artykułu, opartego na studiach literaturowych, było wskazanie rosnącego znaczenia kadry menedżerów - ekspatriantów oraz ich ról odgrywanych w filiach korporacji międzynarodowych. Ze względu na przygotowanie polskich organizacji do ekspansji zagranicznej podjęta tematyka wydaje się ważka i stanowi przyczynek do badań nad kadrą ekspatriantów pracujących w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 121-131
Keywords: ekspatriant; korporacje międzynarodowe; glokalizacja; role ekspatriantów