Etyczne przywództwo jako podstawa społecznej odpowiedzialności biznesu - Teneta-Skwiercz, Dorota (Ethical Leadership as a Basis of Corporate Social Responsibility, 2009)
Celem artykułu było przybliżenie istoty i znaczenia etycznego przywództwa jako fundamentu społecznej odpowiedzialności biznesu. Oprócz ogólnych rozważań na temat relacji między zyskiem a moralnością nakreślono w nim standardy moralne w biznesie, przyczyny nieetycznych zachowań oraz sposoby podnoszenia poziomu etycznego przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 63, s. 142-150
Keywords: etyczne przywództwo; przyzwoitość; interesariusze; społeczna odpowiedzialność biznesu