Analiza wpływu cen aktywów na politykę pieniężną w Polsce - Kurach, Radosław; Stelmach, Jerzy (An Analysis of the Impact of Asset Prices on Monetary Policy in Poland, 2009)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest empiryczna analiza wpływu cen wybranych aktywów na politykę pieniężną w Polsce. W tym celu została wykorzystana funkcja reakcji banku centralnego z mechanizmem wygładzania zmian stóp procentowych rozszerzona o dwie zmienne wyrażające wahania cen aktywów finansowych i niefinansowych (WIG oraz średnia cena transakcyjna 1 m2 lokalu mieszkalnego). Jako metodę estymacji przyjęto Uogólnioną Metodę Momentów (GMM). Wyniki badania wskazują na brak wpływu cen wybranych aktywów na kształtowanie się stóp procentowych w Polsce w analizowanym okresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 86-96
Keywords: polityka monetarna; ceny aktywów; GMM; funkcja reakcji banku centralnego