Wykorzystanie eksperymentów do badania efektywności systemów aukcyjnych - Kuśmierczyk, Paweł (Experiments as a Tool of Studying the Efficiency of Auction Designs, 2009)
Aukcje są obecnie jedną z powszechnie stosowanych form zawierania transakcji, szczególnie w przypadku dużych operacji finansowych. Ich zaletami są przejrzystość oraz efektywność; aukcje pozwalają często na osiągnięcie znacznie większych wpływów niż tradycyjne formy sprzedaży. Specyfika warunków rynkowych czy charakteru sprzedawanych dóbr sprawia jednak, że wybór odpowiedniej formy aukcyjnej i szczegółowych zasad jej przebiegu jest niezwykle trudny. Błędna konstrukcja zasad może prowadzić do katastrofalnych wyników; niektóre przykłady takich przypadków podane są w artykule. Olbrzymia część teorii aukcji poświęcona jest właśnie kwestii efektywności mechanizmów aukcyjnych. Celem niniejszej pracy jest pokazanie, w jaki sposób do zwiększenia tej efektywności, czyli odpowiedniego doboru formy aukcyjnej, mogą być wykorzystane eksperymenty laboratoryjne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 97-107
Keywords: aukcje; ekonomia eksperymentalna; efektywność ekonomiczna