Aktywna polityka rynku pracy w Województwie Dolnośląskim na przykładzie Działania 1.3 - Przeciwdziałanie i zwalczanie długotrwałego bezrobocia w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich 2004-2006 - Natalli, Krzysztof (Active Labour Market Policy in Lower Silesian Voivodship Presented by Measure No. 1.3 Counteracting and Combating Long-Term Unemployment Undertook Within Sectoral Operational Programme Human Resources Development 2004-2006, 2009)
Głównym celem artykułu jest prezentacja rezultatów Działania 1.3 - "Przeciwdziałanie i zwalczanie długotrwałego bezrobocia" realizowanego w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich 2004-2006 na terenie województwa dolnośląskiego. Powinno to pozwolić na ocenę efektywności wykorzystania środków unijnych przeznaczonych na to Działanie. Artykuł prezentuje także skutki bezrobocia i nowe narzędzia aktywnej polityki rynku pracy dostępne po wejściu Polski do Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 121-132
Keywords: bezrobocie; Sektorowy Program Operacyjny Rozwój Zasobów Ludzkich; aktywna polityka rynku pracy