Planowanie zrównoważonego rozwoju na obszarach problemowych na przykładzie strategii ziemi wałbrzyskiej - Protas, Magdalena (Sustainable Development Planning in the Problematic Regions - Example of Wałbrzych Region, 2009)
Celem artykułu jest ukazanie doświadczeń regionu problemowego - ziemi wałbrzyskiej - w planowaniu strategicznym pod kątem paradygmatu trwałego i zrównoważonego rozwoju. Autorka próbuje odpowiedzieć na pytanie, czy władze lokalne efektywnie i skutecznie wykorzystują narzędzie, jakim jest strategia rozwoju lokalnego. Planowanie strategiczne rozwoju zrównoważonego zostało rozpatrzone pod kątem: partycypacji społeczności lokalnej w planowaniu strategicznym, monitoringu i aktualizacji, równowagi między sferami społeczną, gospodarczą i środowiskową, odzwierciedlonej w wizji i celach strategicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 143-152
Keywords: rozwój lokalny; Agenda 21; trwały i zrównoważony rozwój; planowanie strategiczne