Rola europejskich modeli polityki społecznej w redukowaniu ubóstwa - Swatek, Małgorzata (The Role of European Models of Social Policy in Reducing Poverty, 2009)
W Europie funkcjonuje co najmniej kilka różnych modeli polityki społecznej, ponieważ każde państwo ma odmienne uwarunkowania historyczne, kulturalne, gospodarcze i demograficzne. Jednak wszystkie państwa są zgodne co do tego, że w dzisiejszym cywilizowanym świecie nie można pozostawić swojego obywatela bez środków do życia i państwo jest zobowiązane do udzielenia mu niezbędnej pomocy. Dlatego też polityka społeczna jest szczególnie nastawiona na walkę z ubóstwem i państwo odgrywa tu istotną rolę. Najbardziej syntetycznym wskaźnikiem, który obrazuje zaangażowanie państwa w stwarzanie gwarancji bezpieczeństwa socjalnego, jest udział wydatków na zabezpieczenie społeczne w PKB. Wydatki publiczne przeznaczone na politykę rynku pracy mają szczególnie duże znaczenie, gdyż biedą są zagrożone głównie osoby wykluczone z aktywnego udziału w rynku pracy. Okazuje się, że godna praca jest najbardziej stabilną sytuacją i najlepiej chroni przed niewystarczającą ochroną. Wielu ekonomistów twierdzi, że koncepcja europejskiego państwa opiekuńczego przegra w starciu z amerykańskimi i azjatyckimi wzorcami ustrojowymi. Dlatego też konieczne są gruntowne reformy, będące odpowiedzią na zmiany społeczno-ekonomiczne, w tym szczególnie demograficzne, jednak mimo to polityka socjalna będzie zawsze odgrywała istotną rolę w europejskich systemach gospodarczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 64, s. 184-196
Keywords: modele polityki społecznej; wydatki socjalne; ubóstwo; spójność; państwo opiekuńcze