Usługi sieciowe (web services) - korzyści zastosowania nowoczesnej architektury - Krasicki, Jakub (Web Services - Adventages of Using New Architecture, 2009)
Przedsiębiorstwa korzystają z aplikacji i systemów informatycznych pochodzących od różnych producentów. Jest to przyczyną problemów z komunikacją pomiędzy systemami informatycznymi, ponieważ działają one na różnych platformach, a stworzone są na bazie różnych języków programowania. Technologią, która umożliwia niezależną od platformy i języka programowania wymianę informacji, są usługi sieciowe (Web services). Artykuł prezentuje definicję usługi sieciowej i architektury zorientowanej na usługi (Service Oriented Architecture - SOA), a następnie charakteryzuje wykorzystywane protokoły i technologie. W kolejnej części przedstawiony jest proces funkcjonowania usługi sieciowej. W artykule zawarty jest również katalog zalet technologii Web services oraz zaprezentowane są przykładowe zastosowania tej technologii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 32-46
Keywords: usługi sieciowe; web services; SOA; korzyści zastosowania