Specyfika usług informatycznych związanych z zintegrowanymi systemami informatycznymi na przykładzie CDN XL - Leszczyńska, Maja (Services Connected to to ERP Package Systems on the Example of CDN XL, 2009)
Powielarne pakiety klasy ERP stanowią specyficzne rozwiązanie informatyczne, ponieważ zawierają zestaw standardowych funkcji pozwalających na kompleksowe wsparcie podstawowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwach. Niemniej jednak ich dostosowanie do specyfiki danego podmiotu wymaga przeprowadzenia procesu konfiguracji, czyli modyfikacji zmiennych parametrów oprogramowania. Prawidłowe przeprowadzenie tego procesu jest zdeterminowane przede wszystkim rozpoznaniem procesów biznesowych zachodzących w danym przedsiębiorstwie oraz ich restrukturyzacją pod kątem jak najlepszego wykorzystania oprogramowania. Czynności te łączą się wraz ze szkoleniami użytkowników w proces wdrożenia. Proces ten oraz procesy go poprzedzające i następujące po nim zostały scharakteryzowane w niniejszym artykule na przykładzie CDN XL.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 47-61
Keywords: systemy informatyczne; CDN XL; usługi informatyczne