Model rynku powielarnych zintegrowanych systemów informatycznych klasy ERP - Leszczyńska, Maja (ERP Package Systems Market Model, 2009)
Powielarne zintegorawne systemy informatyczne (PZSI) klasy ERP stanowią specyficzne rozwiązanie informatyczne, ponieważ zawierają zestaw standardowych funkcji pozwalających na kompleksowe wsparcie podstawowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwach. Ich dostosowanie do potrzeb danego przedsiębiorstwa wymaga przeprowadzenia procesu wdrożenia. Wskazana specyfika powielarnych zintegrowanych pakietów ERP wpływa na konkretną strukturę rynku, za pośrednictwem którego rozwiązania tego typu są dostarczane odbiorcom. Z tego punktu widzenia zasadne wydaje się zaproponowanie modelu tego rynku oraz jego szczegółowa charakterystyka, co jest celem niniejszego artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 73-86
Keywords: systemy informacyjne; rynek; powielarność; zintegrowanie