Rynek technologii informacyjnych - aspekt pojęciowo - znaczeniowy - Nowicki, Adam (Information Technology Market - Conceptual-Semantic Aspect, 2009)
Tworzone i stosowane w praktyce technologie informacyjne stanowią główny czynnik rozwoju funkcjonalnego i strukturalnego organizacji. Postępujący proces globalizacji gospodarki i rosnąca konkurencja między przedsiębiorstwami w bezpośredni sposób wpływają na kształtowanie struktury rynku IT i jego funkcji. Doświadczenia polskiej transformacji gospodarczo-społecznej trwającej od końca lat 80. dowiodły, że rynek IT zrewolucjonizował zasady funkcjonowania wszystkich dziedzin gospodarki i usług w naszym kraju. Celem artykułu jest zaprezentowanie teoretycznych i aplikacyjnych jego aspektów. W pierwszej kolejności podjęta zostanie próba wyjaśnienia pojęcia i funkcji rynku IT. Następnie uwaga zostanie zwrócona na pojęcia i cele stosowania IT w praktyce. Zasadniczą częścią rozważań będzie charakterystyka struktury rynku IT.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 99-108
Keywords: technologie informacyjne; rynek IT; struktura IT