Wybrane determinanty rozwoju rynku informatycznego w Polsce - Rot, Artur (Selected Determinants of Polish IT Market Development, 2009)
W artykule przedstawiono wybrane dane obrazujące stan i perspektywy rozwoju rynku informatycznego w Polsce, ale przede wszystkim dokonano w nim próby identyfikacji wybranych determinant kształtujących jego właściwości. Wśród najważniejszych czynników wymieniono determinanty ekonomiczne (mikro- i makroekonomiczne), społeczne, polityczne, prawne, edukacyjne oraz demograficzne. W artykule wskazano również na podstawowe czynniki hamujące, w opinii autora, rozwój rynku informatycznego w Polsce, do których zaliczono m.in. spadek koniunktury gospodarczej, problemy z pozyskaniem wykwalifikowanej kadry, niską kulturę organizacyjną w przedsiębiorstwach oraz fragmentaryczne i niespójne regulacje prawne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 109-121
Keywords: rynek informacyjny; determinanty rozwoju rynku IT; determinanty ekonomiczne; determinanty społeczne i polityczne; czynniki prawne