Komputerowe narzędzia wspomagania analizy ryzyka w środowisku informatycznym - Rot, Artur (Computer Tools Supporting Risk Analysis in Information Technology Environment, 2009)
Zarządzanie ryzykiem informatycznym jest dyscypliną integrującą wiele różnorodnych technologii, metod i technik służących identyfikacji, analizie, ocenie incydentów i zagrożeń, a także wdrażania środków zwiększających bezpieczeństwo. Problematyka ta ma charakter złożony, interdyscyplinarny i jest obecnie niezwykle aktualna ze względu na pojawiające się nowe formy zagrożeń systemów informatycznych, ciągły postęp w zakresie technologii informacyjnych, jak również metod, technik oraz narzędzi ich zabezpieczania. Celem niniejszego artykułu jest wprowadzenie do problematyki zarządzania ryzykiem informatycznym, a szczególnie dokonanie przeglądu i charakterystyki wybranych komputerowych narzędzi wspierających ten proces w organizacjach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 264-277
Keywords: bezpieczeństwo systemów informatycznych; analiza ryzyka; zarządzanie ryzykiem; metodyki zarządzania ryzykiem