Oprogramowanie WIKI w zarządzaniu wiedzą w małych i średnich przedsiębiorstwach - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Kutera, Robert (Wiki Software in Knowledge Management in Small and Medium Enterprises, 2009)
W opracowaniu dokonano charakterystyki technicznej oraz funkcjonalnej oprogramowania wiki. Uwydatniono cechy istotne z perspektywy jego adaptacji w przedsiębiorstwach sektora MŚP i wskazano potencjalne obszary zastosowań: w budowaniu bazy wiedzy, zarządzaniu wiedzą i pomysłami, we współpracy grupowej. Przedstawiono również korzyści, jakie są możliwe do uzyskania po wdrożeniu oprogramowania wiki w tych obszarach. Na zakończenie wspomniano o uwarunkowaniach realizacyjnych takiego wdrożenia, wskazując przede wszystkim na konieczność zaangażowania liderów oraz stworzenia systemów motywacyjnych sprzyjających dzieleniu się wiedzą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 82, s. 278-289
Keywords: małe i średnie przedsiębiorst; zarządzanie wiedzą; Web 2.0; wiki