Ograniczenia samodzielności cenowej i podział kompetencji w zakresie decyzji cenowych w polskich przedsiębiorstwach (wyniki badań własnych) - Waniowski, Paweł (Restrictions on Price Independence and the Division of Competencies for Pricing Decisions in the Case of Polish Enterprises (Results of Own Research), 2009)
Na podstawie własnych badań autora dokonano analizy czynników zewnętrznych wpływających na decyzje cenowe i wskazano charakter ich wpływu. Następnie omówiono podział kompetencji w procesie podejmowania decyzji cenowych w polskich firmach, szczególną uwagę zwracając na wzajemne relacje między różnymi ośrodkami decyzyjnymi wewnątrz firm. Wykorzystano przykłady wielu polskich przedsiębiorstw, wskazując na możliwości różnego rozwiązania problemów, wymagających współpracy różnych podmiotów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 80, s. 59-68
Keywords: decyzje cenowe; kompetencje przedsiębiorstw; samodzielność cenowa