Kaizen : wschodnia strategia na europejskim rynku, na przykładzie LG Electronics Wrocław w Biskupicach Podgórnych - Dzięcielska, Sylwia (Kaizen : Eastern Strategy in the European Market on the Example of LG Electronics Wrocław Based in Biskupice Podgórne, 2009)
Kaizen jest jedną z nadrzędnych zasad japońskiego modelu zarządzania. Firma LG Electronics Wrocław wskazuje znakomite połączenie tej wschodniej filozofii z europejskim modelem zarządzania. W pierwszej części artykułu następuje prezentacja koncepcji kaizen i przybliżone zostaje spojrzenie na politykę jakości i obszar zarządzania przez pryzmat kaizen, w kolejnej części autorka przedstawia integralne założenia strategii 5S, a na końcu znajdują się wyniki badań strategii 5S i LG Way, przeprowadzonych w firmie LG Electronics Wrocław.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 80, s. 81-96
Keywords: kaizen; 55; jakość; doskonalenie procesu; zarządzanie międzynarodowe